tisdag 17 maj 2011

vad händer i kroppen...

vid långvarig smärta?...ja det är en hel del. har precis haft ett lektionspass om det ,väldigt intressant faktiskt och jag kunde känna igen mycket av det hon pratade om.
det är först när en signal når hjärnan som vi blir medvetna om smärta o beröring. vid längre tids inflöde av smärtsignaler tex vid whiplashskada kan nervcellerna i ryggmärgen bli överbelastade o stressade.det finns speciella omräden i ryggmärgern," omkopplingsstationer" som normalt tar emotsmärtsignaler. när" omkopplingsstationen"bombarderas med många smärtsignaelrunder lång tid slutar den sortera och börjar ta emot andra signaler som tex tryck o beröringoch skickar det vidare till hjärnan som smärta. detta kan göra att beröring från tex kläder kan börja göra ont............normalt har vi en "smärtbroms" av serotonin. serotonin gör att nervcellerna blir mindre känsliga för de inkommande smärtsignalerna från det smärtande området....mycket intressant och tur att vi fick ett häfte med de vi gick igenom för inte kan man komma ihåg allt som sas.
känsligheten i nervsystemet går att dämpa med olika metoder. sambandet mellan smärta-sömn -stress är mycket starkt.förbättring av en variabel påverkar även de andra två delarna i denna trekant.
tiden här på garnis ,är väldigt lärorik och nyttig att genomgå. det som är jobbigt är att vara hemifrån......
10.45 är det dax för nästa pass och på schemat står det ,pilates =) återkommer /ting

Inga kommentarer: